Afkortingen met koning onder de afkortingen

De Nederlandse taal is prachtig, mits correct gesproken. De vele facetten van onze taal maken dat de Nederlandse taal bij tijd en wijle knap lastig kan zijn. D’tjes en T’tjes, voltooid deelwoorden en persoonsvormen.. het is om horendol van de te worden. In vrijwel iedere taal worden afkortingen gebruikt, zo ook in het Nederlands.

De historie van afkortingen

Afkortingen zijn geboren uit zuinigheid. Wanneer men vroeger snel een bericht wilde overbrengen, dan werd er gebruik gemaakt van zogenaamde telegrammen. We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar er werd destijds PER LETTER betaald. Een beetje lang bericht kon dus al snel in de papieren lopen. Afkortingen van woorden maakten een telegram betaalbaarder.

Afkortingen tegenwoordig

Taal is altijd in ontwikkeling, zo ook de Nederlandse. De SMS (afkorting!) had een maximum van 140 karakters. Dat kunnen we ons vandaag de dag haast niet meer voorstellen door het fantastische WhatsApp. De maximum van 140 karakters dwong mensen om korter te gaan schrijven. Ook het welbekende chatprogramma MSN heeft een bijdrage geleverd. Wie heeft niet de welbekende ‘iig‘ gebruikt, of ‘lmao‘. Veel van deze afkortingen vinden hun oorsprong in de gaming community waar ze tot vandaag de dag nog veelvuldig gebruikt worden. Veel afkortingen hebben zelfs hun weg gevonden naar de gesproken taal! Wie heeft 13 jarige dames niet luid ‘OMG‘ horen roepen.

Handige website

Afkortingskoning.nl is de ideale website als je op zoek bent naar afkortingen. Ze hebben een handig overzicht gemaakt zodat je nooit geen fouten meer maakt in mails of brieven.