Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De vraag “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig” is de eerste stap om afscheid te nemen van de elektriciteitsrekeningen van energiebedrijven. Een leven waarin de beoordeling gaat over de dalende prijzen van fotovoltaïsche apparatuur, en niet over de voortdurende verhogingen van de tarief vlaggen, is zeker positiever.

Het gebruik van zonne-energie is de laatste jaren sterk toegenomen, en het is niet moeilijk deze groeiende acceptatie te begrijpen. Of het nu om de economische reden is of om de duurzame oplossing, het is onmogelijk om het feit te negeren dat zonne-energie vandaag de dag de beste manier is om woningen en industrieën draaiende te houden.

Het gaat immers om een energievorm die weinig impact heeft op de werking ervan en tegelijk besparingen oplevert voor de consument. De initiële kosten zijn misschien wat de meeste mensen ervan weerhoudt om zonnepanelen op hun huis te laten plaatsen.

Maar het lijdt geen twijfel dat de economie, aan het eind van de berekening, elke initiële investering waard is. Voor wie op lange termijn denkt, is zonne-energie al een realiteit, en op dat moment rijst de vraag waar dit artikel mee begon.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Voor degenen die overwegen dit systeem in hun huis of bedrijf te installeren, is het belangrijk te berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zullen zijn om in de plaatselijke behoefte te voorzien.

Om jouw berekeningen te vergemakkelijken, hebben wij enkele factoren gescheiden waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van de berekening. Laten we het vanaf het begin rechtzetten.

Wat zijn zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn, in het kort, platen die zonlicht absorberen en omzetten in elektrische energie. Deze modules zijn voorzien van fotovoltaïsche cellen, die de energie van fotonen absorberen en deze overdragen op hun elektronen.

Tijdens dit proces wordt de energie van het foton overgedragen op een elektron en met zijn nieuw verworven energie wekt het elektron een stroom op in een elektrisch circuit. Vergeet niet dat een fotovoltaïsch zonnepaneel verschilt van een thermische zonnecollector, die als functie heeft water te verwarmen met behulp van zonlicht.

Factoren die van invloed zijn op het aantal panelen

 1. Geografische positie
  Elke regio heeft een ander type blootstelling aan de zon, wat van invloed zal zijn op het aantal panelen dat nodig is in een woning. Het eerste kenmerk dat in aanmerking moet worden genomen, is dus hoe de zonne-energie jouw regio bereikt.
 2. Zonne-incidentie
  Een ander detail dat in acht moet worden genomen is de inval van zonnestralen op de woning. Heeft het huis goede verlichting of is er minder zonlicht?

Ook moet worden geanalyseerd waar de zonnestralen het meest op het dak vallen, aangezien dit de plaats is waar de panelen moeten worden geïnstalleerd.

 1. Hoeveelheid verbruikte energie
  Ook moet de door het gezin verbruikte energie worden geteld. Hiervoor wordt een gemiddelde genomen van het verbruik van de laatste 12 maanden, aangezien het energieverbruik seizoensgebonden is.

Indien de plaats pas is gebouwd, kan dit gemiddelde worden gemaakt aan de hand van het vermogen van de apparaten die er zullen worden gebruikt.

 1. Beschikbare ruimte op het dak voor de installatie van de panelen
  Naast al deze kenmerken is het belangrijk de beschikbare ruimte op het dak te berekenen voor de installatie van de platen.

Maar deze analyse zal belangrijker zijn voor het bedrijf dat de installatie zal uitvoeren. Omdat zij de informatie hebben over de grootte van de zonnepanelen.

Conclusie
In het algemeen wordt geschat dat in een woning met drie personen, zal nodig zijn ongeveer 7 zonnepanelen in de installatie van de fotovoltaïsche zonne-energie-systeem, het beheren van een economie van maximaal 95% te bereiken in de elektrische energierekening.

Voor een klein tot middelgroot bedrijf zijn ongeveer 22 fotovoltaïsche zonnepanelen nodig om in de energiebehoefte van de plaats te voorzien.

Hoewel het zeker mogelijk is een zonnesysteem te installeren en vervolgens meer panelen toe te voegen om aan een grotere energiebehoefte te voldoen, is de meest pragmatische optie het systeem zo nauwkeurig mogelijk te dimensioneren op basis van de verwachte aankopen, zoals airconditioners en koelkasten.

In alle gevallen is het van essentieel belang om professionele hulp te krijgen. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in de installatie van zonnepanelen beschikken over de nodige kennis om de energiecapaciteit van de panelen beter te bestuderen en voor elke situatie de beste oplossing aan te geven.