Kenmerken van staal plasma snijden

Voor het snijden van metalen worden verschillende methoden gebruikt, die van elkaar verschillen wat betreft efficiëntie en kosten. Slechts enkele methoden worden gebruikt om industriële problemen op te lossen, andere kunnen in het dagelijks leven worden gebruikt. De doeltreffendheid van het snijden op deze manier wordt alleen beperkt door de juiste keuze van de installatie en de ervaring van de meester. Wat is plasma snijden? Op welk principe is het werk gebaseerd? Op welke gebieden wordt deze methode gebruikt om metalen te snijden?

Grondbeginselen van plasma snijden

Om de grondbeginselen van het snijden van metaal met de plasma methode te begrijpen, moet men eerst weten wat plasma is. De uiteindelijke kwaliteit van de snede zal afhangen van het begrip van de wijze waarop het plasma is aangelegd en van het principe van de werking van dit apparaat.

Plasma-hittebehandeling van metalen is afhankelijk van bepaalde parameters van de werkvloeistof of de gasstraal, die onder druk op het oppervlak van het behandelde gebied worden gericht. Om het gewenste effect te bereiken, moet de straal op de volgende niveaus worden bereikt:

Temperatuur: Voor het verschijnen van plasma moet je de lucht vrijwel onmiddellijk verhitten tot 5-30 duizend graden. De hoge temperatuur wordt bereikt door het creëren van een elektrische boog. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, ioniseert de luchtstroom en verandert hij van eigenschappen, wat leidt tot elektrische geleiding. Bij de plasma metaalverwerking technologie wordt gebruik gemaakt van ontgassers, ontvochtigings- en luchtinjectiesystemen.

Snelheid: De straal wordt onder hoge druk op het oppervlak van het materiaal gericht. Men kan zeggen dat het plasma-metaal snijden gebaseerd is op het verhitten van het materiaal tot de smelttemperatuur en het onmiddellijk blazen ervan. De werksnelheid van het mondstuk is ongeveer 2-5 km/sec.

Aanwezigheid van een elektrisch circuit: Alles over plasma-metaal snijden kan alleen in de praktijk worden geleerd. Maar sommige kenmerken moeten worden overwogen alvorens de installatie te kopen. Er zijn dus plasma’s met directe en indirecte invloed. En als het voor het eerste noodzakelijk is dat het bewerkte materiaal is aangesloten op een gemeenschappelijk elektrisch netwerk (dat als elektrode fungeert) en elektriciteit doorlaat, dan is dat voor het tweede niet nodig.

Principe van werking

Het basisprincipe van plasmametaal snijden kan als volgt worden beschreven: De compressor levert lucht aan de onder druk staande plasmabrander. De luchtstroom wordt onmiddellijk verwarmd door de inwerking van een elektrische stroom erop. Na opnieuw te zijn opgewarmd, begint de luchtmassa elektriciteit door zichzelf te laten stromen en als gevolg daarvan wordt het plasma gevormd.

Sommige plasmamodellen maken gebruik van inerte gassen in plaats van luchtstroom. Plasma snijden van metaal wordt, indien meer in detail beschouwd, uitgevoerd door een methode waarbij de snelle verhitting van het oppervlak tot de vereiste temperatuur nauwgezet wordt geleid met verdere inflatie van het gesmolten materiaal.

Tijdens de bewerking ontstaat onvermijdelijk enig puin, waaronder stansresten van plaatmateriaal of resten na het snijden van de nodige onderdelen, alsmede resten gesmolten metaal en slakken. Er zijn twee hoofdmethoden voor het verwerken van materialen, waarvan de eigenschappen van het plasmasnijden zullen afhangen. Namelijk:

Plasmastraal: In dit geval verschijnt de vlamboog direct in de plasmatoorts. De plasmabewerkingsmethode is universeel, omdat hiermee ook niet-metalen materialen kunnen worden bewerkt. Het enige nadeel is de noodzaak van regelmatige vervanging van de elektroden.

Plasmaboog: Deze optie is geschikt voor elk soort metaal dat elektriciteit door zich heen kan laten gaan. In de regel wordt plasmasnijden gebruikt voor industriële uitrusting. Het belang van deze methode is dat plasma ontstaat als gevolg van een boog die rechtstreeks ontstaat tussen de plasmatoorts en het oppervlak van het werkstuk.

Plasmasnijden werkt volgens het principe van de conventionele vlamboog, maar zonder het gebruik van conventionele elektroden. De doeltreffendheid van deze bewerkingsmethode hangt rechtstreeks af van de dikte van het te bewerken materiaal.

Nauwkeurigheid en snelheid bij het snijden

Zoals bij elke andere warmte behandelingsmethode, is er bij plasmasnijden sprake van een zekere overbelasting van het metaal, die de kwaliteit van de snede beïnvloedt. Er zijn nog andere karakteristieke kenmerken van deze methode.

Smelten van de randen: Ongeacht de wijze van verwerking van het gebruikte materiaal en de vakkundigheid van de meester die het werk vervaardigt, is het onmogelijk te voorkomen dat het oppervlak langzaam smelt bij de aanvang van het werk.