Wasmachine schoonmaken?

Het bovenstaande klinkt tegenstrijdig: een wasmachine maakt toch juist schoon? Okee, de buitenkant van je machine maak je waarschijnlijk best eens schoon maar aan de binnenkant gaat dat toch vanzelf? Nee dus, ook een wasmachine-binnenkant heeft regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Hieronder lees je waarom en hoe. Wasmachine schoonmaken informatie vind je ook terug op Schoonmaakbaas.nl.

Waarom moet je een wasmachine van binnen schoonmaken?

Wellicht is het je wel eens overkomen: je was komt niet fris uit de machine en ook je machine zelf ruikt niet ‘schoon.’ Hierdoor komt het: Door aangekoekte restjes wasmiddel, kalkaanslag en vetluis. Vetluis is viezigheid die vanuit je vuile kleren komt en heel veel bacteriën bevat en daardoor muf ruikt. Het is geen beestje, maar een verzamelnaam. Dit ontstaat vooral als je vaak op lage temperaturen wast of teveel wasmiddel gebruikt. Er kunnen ook vlekken op je kleding ontstaan door vetluis. Kortom, dit wil je niet!

Hoe maak je je wasmachine van binnen schoon?

Allereerst haal je het zeepbakje uit de machine en maak je dit goed schoon. Je staat versteld van de viezigheid die je eruit haalt. Vervolgens maak je de rubberen rand in de deur van de machine goed schoon; dit kan gewoon met een prop papier. Op het papier zie je een soort grijze aanslag zien: dit is dus de vetluis!
Gooi hierna een flinke scheurt schoonmaakazijn of een halve kop soda in de machine en laat hem,leeg, op een hoge temperatuur een heel programma draaien. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen te koop, maar schoonmaakazijn en/of soda voldoen uitstekend.
Daarna is je wasmachine weer helemaal schoon en je zal merken dat je was weer fris ruikt!

Onderhoud van de machine:

Er zijn een paar punten die kunnen voorkomen dat je last van vetluis of kalk in je machine of kleding krijgt:

  • Gebruik niet te veel wasmiddel; de aanbevolen hoeveelheid op het wasmiddel mag je gerust met een derde verminderen.
  • Gebruik bij voorkeur geen vloeibaar wasmiddel, maar poeder.
  • Maak er een gewoonte van eens per maand de machine volgens bovenstaande richtlijnen schoon te maken.
  • De bovenstaande punten zijn het behoud van je machine en van je wasgoed.