Matras schoonmaken

Matras schoonmaken & reinigen

Je gebruikt je matras dagelijks en verliest elke nacht heel wat vocht in je slaap. Dit vocht komt in het matras te zitten en laat op zijn tijd zijn sporen na. Zo kunnen er vieze plekken ontstaan en neemt de kwaliteit van je matras drastisch af. Daarnaast is je matras kwetsbaar voor stof en vuil, wat op lange termijn schimmel en huisstofmijt kan aantrekken.

Je matras schoonmaken is dus essentieel als je zo lang mogelijk van je matras wilt blijven genieten. Maar hoe pak je deze klus aan? Bekijk onderstaande tips en zorg ervoor dat je jouw matras simpel en effectief blijft reinigen.

Gebruik een goede stofzuiger om stof en vuil te verwijderen

De simpelste stap voor het reinigen van je matras is het regelmatig stofzuigen van je matras. Met een krachtige stofzuiger kun je eenvoudig stof en huisstofmijt verwijderen. Tegenwoordig zijn hier tal van handige modellen voor, zoals bijvoorbeeld stofzuigers die speciaal ontwikkeld zijn voor meubels en beddengoed en een handig opzet mondstuk hiervoor hebben. Probeer minimaal wekelijks je matras te stofzuigen en houdt je matras hiermee vrij van stof en viezigheid.

Matras schoonmaken met baking soda

Baking soda (ook wel natriumbicarbonaat) is een stof die van oorspronkelijk voorkomt in gesteenten. Over het algemeen wordt het product gebruik voor het bakken, maar kun je het product ook gebruiken tijdens het schoonmaken. Zo hecht baking soda zich aan vieze geurtjes en vocht en wordt het vaak gebruikt ter vervanging van chemische schoonmaakproducten. Ook voor het reinigen van je matras is baking soda uitermate geschikt. Strooi simpelweg wat baking soda op je matras, laat het even intrekken, en zuig het na een tijdje weer op met je stofzuiger. Herhaal het proces maandelijks en zorg ervoor dat je matras zo goed mogelijk vrij blijft van vocht en nare geurtjes.

Zet het matras geregeld buiten

Ook een goede ventilatie kan bijdragen aan het reinigen van je matras. Zorg ervoor dat je op warme, koude of winderige dagen je matras even laat luchten. Zo kan de vrieskou of de UV-stralen overgebleven bacteriën in het matras doden en kan de wind ervoor zorgen dat muffe geurtjes verdwijnen. Naast het verwijderen van bacteriën en muffe luchtjes zorgt de open lucht er ook voor dat vocht beter kan worden opgenomen. Hierdoor droogt je matras beter en krijgt vochtvorming geen kans.

Verschoon geregeld je beddengoed

Naast het onderhouden van je matras draagt het geregeld wassen van je beddengoed bij aan een fris matras. Wanneer je beddengoed niet fris is kan vocht of vuil namelijk in je matras trekken. Was je lakens daarom geregeld op hoge temperaturen voor het doden van bacteriën en zorg ervoor dat het beddengoed zeer droog is wanneer je dit weer op het matras legt. Hiermee voorkom je dat het vocht uit het beddengoed in het matras trekt en houdt je het matras keurig droog.

Matras reinigen met een stoomreiniger

Wil je jouw matras echt effectief en volledig desinfecteren? Geef je matras dan een goede stoombeurt. Met behulp van een stomer kun je je matras op ongeveer 100 tot 110 graden stomen waardoor alle bacteriën worden gedood. Laat je matras zorgvuldig drogen nadat je het gestoomd hebt. Heb je geen stoomreiniger in huis? Vraag je familie of vrienden of je er een kunt lenen voor een jaarlijkse stoombeurt of overweeg de aanschaf van een stoomreiniger. Het apparaat is naast het reinigen van je matras ook ideaal voor het stomen van je tapijt, gordijnen of meubelen.

Gebruik speciale reinigingsmiddelen

Naast dat je natuurlijke middelen zoals baking soda kunt gebruiken, zijn er ook diverse reinigingsmiddelen ontwikkeld om specifieke vlekken uit een matras te halen. Zo kun je de meest hardnekkige vlekken uit een matras verwijderen zonder al te veel te hoeven boenen. Bekijk wel product geschikt is voor het type vlek dat je wilt verwijderen en herhaal de behandeling indien nodig. Na gebruik van het reinigingsmiddel is het van belang dat je het matras goed laat luchten en drogen en geen beddengoed op het matras legt indien het nog niet volledig droog is.