De weg van wild tot op het bord: de Wildproeverij

Wild eten

Mijn man en ik waren op zoek naar een unieke ervaring. We hadden alle reizen al gemaakt en we waren nu op zoek naar een gelegenheid in eigen land. Een combinatie van een leuk uitje en lekker uit eten gaan. We hadden het wel een beetje gehad met de standaard restaurants en ons werd aangeraden een kijkje te nemen bij de Wildproeverij.

De Wildproeverij (Wildproeverij.nl) kan je voorstellen als een soort excursie. Je gaat er namelijk op pad in de mooie bosrijke omgeving van de Veluwe. Daar waar de prachtige dieren in het wild rondlopen. Wild is erg in trek bij mensen voor consumptie. Hier kun je nu live zien hoe wild op het bord nou tot stand komt. Je gaat namelijk op pad met een boswachter die je van alles verteld over het gebied waar je nu loopt. Daarnaast ga je ook op pad met een jager. Deze jaagt live op een van de dieren die in het natuurgebied rondloopt. Dit klinkt heel zielig, maar er werd heel duidelijk uitgelegd dat dit noodzakelijk is voor het behoud van de fauna en van de flora.

Vervolgens wordt het dier meegenomen naar het jachthuis waar je als groep mensen mag komen kijken hoe het vlees precies wordt verwerkt voordat het op je bord beland. Dit is bijzonder om te zien en totaal onverwacht. Vervolgens is het tijd om lekker te gaan eten als onderdeel van het ruim 7-uur durende programma.

Het is een vol programma waar je rekening mee moet houden. Het is dus belangrijk in je achterhoofd te houden dat je echt de hele dag en een een groot deel van de avond de hort op gaat. Mijn man en ik vonden dit een unieke ervaring die we niet zo snel meer zullen vergeten. We vonden het heerlijk om in de buitenlucht te zijn en het proces van een stukje wild vlees op je bord mee te krijgen. Het kopen van een biefstuk in de winkel is maar saai. Dit was pas echt een ervaring. Hierdoor ga je vlees zeker wel waarderen!